Dzisiaj podam wam przepis na najlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam.
Pochodzi ze strony http://www.malacukierenka.pl/ i jest wprost przepyszne.
A więc potrzebujemy:
250 g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 ml oleju
220 ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
A oto przepis:
Piekarnik nagrzać do 180 oC na funkcji góra-dół. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
To samo znajdziecie na stronie http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html
Polecam i smacznego!
Pyszne ciasto wychodzi <3
OdpowiedzUsuń