wtorek, 25 sierpnia 2015

Masa solna

Hej wszystkim!
Dzisiaj podam wam przepis na najlepszą (według mnie) masę solną. Wychodzi bardzo plastyczna, nie przyczepia się do rąk oraz nie ma ograniczeń co do wielkości naszych wyrobów. A więc
tak, potrzepujemy:

-szklanka mąki tortowej 450
- szklanka soli
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- woda ( najlepiej ciepła, ale nie gorąca)

Na początku wsypujemy do miski mąkę tortową, sól i mąkę ziemniaczaną.
Dolewamy troszeczkę wody. Zaczynamy wyrabiać dodając co chwilę wodę.
Za rzadkie- troszkę więcej mąki tortowej
Za gęste- więcej wody.
Pieczemy przez około godzinę, ja zawsze na oko.
Niestety nie pokażę wam, jak to ciasto wygląda, ponieważ ostatnio je robiłam i brakuję mąki ziemniaczanej, ale jeśli lubicie formować różne kształty z masy solnej, a nie macie dobrego przepisu to ten będzie idealny. Do czytania kolejnym razem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz