Hej wszystkim!
Dzisiaj podam wam przepis na najlepszą (według mnie) masę solną. Wychodzi bardzo plastyczna, nie przyczepia się do rąk oraz nie ma ograniczeń co do wielkości naszych wyrobów. A więc
tak, potrzepujemy:
-szklanka mąki tortowej 450
- szklanka soli
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- woda ( najlepiej ciepła, ale nie gorąca)
Na początku wsypujemy do miski mąkę tortową, sól i mąkę ziemniaczaną.
Dolewamy troszeczkę wody. Zaczynamy wyrabiać dodając co chwilę wodę.
Za rzadkie- troszkę więcej mąki tortowej
Za gęste- więcej wody.
Pieczemy przez około godzinę, ja zawsze na oko.
Niestety nie pokażę wam, jak to ciasto wygląda, ponieważ ostatnio je robiłam i brakuję mąki ziemniaczanej, ale jeśli lubicie formować różne kształty z masy solnej, a nie macie dobrego przepisu to ten będzie idealny. Do czytania kolejnym razem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz